Order truck Order before 19:00 and your item ships today
✓ Official reseller
Bezorg vrachtwagen Customer reviews 9,4/10

Wat is de 'User Activated Soft Fork (UASF)' en wat zijn de gevolgen?

Er is een kans dat Bitcoin rond 1 augustus een coin-split ondergaat. Een bepaalde groep van Bitcoin wil een zogenaamde user activated soft fork (UASF) activeren. Meer over dit voorstel kun je lezen op deze Github pagina. Als deze UASF geactiveerd gaat worden dan zullen Bitcoin blocks die geen ondersteuning hebben voor Segregated Witness (SegWit) geblokkeerd worden door UASF geactiveerde nodes. SegWit zorgt voor een grotere capaciteit, betere veiligheid, snellere transacties en lagere transactiekosten.

Als een meerderheid van de Bitcoin miners ervoor kiezen om SegWit niet te ondersteunen vanaf 1 augustus dan is er een kans dat de blockchain van Bitcoin in tweeën wordt gesplitst. Dit betekent dat er dan dan twee typen Bitcoin tokens ontstaan. 

Als dit inderdaad het geval is dan betekent dit dat Bitcoin gekopieerd gaat worden naar beide blockchains. Je hebt dan dus munten voor de 'BIP 148 Bitcoin' en de 'Legacy Bitcoin'. 

Wat zijn de gevolgen?

Het gevolg van een blockchain-split is dat dit veel risico's met zich meebrengt. Er is een kans dat er twee kampen ontstaan en dat de waarde van de munt gaat dalen. Zorg ervoor dat je tijdens deze split je munten niet op een exchange hebt staan. Het kan zijn dat tijdens deze split op verschillende platforms/exchanges je munten niet naar beide nieuwe blockchains gekopieerd gaan worden. Zorg dus dat je zelf je private key in beheer hebt, bijvoorbeeld op een hardware wallet als de Ledger Nano S of TREZOR Wallet. Zowel TREZOR als Ledger hebben aangegeven dat ze BIP 148 gaan ondersteunen.

Als BIP 148 Bitcoin de blockchain wordt met de meeste rekenkracht, dan gaan zowel de BIP 148 en Legacy coins over naar de BIP 148 Bitcoin blockchain. Uiteindelijk is er dan weer één Bitcoin blockchain en kun je Bitcoin weer gebruiken zoals het oorspronkelijk was.  Het kopen van Legacy Bitcoin in deze tussenperiode is dus erg gevaarlijk, het kan zijn dat deze munt verdwijnt. 

Zorg er in ieder geval voor dat je zelf de controle hebt over je private keys. Probeer transacties tijdens de mogelijke split op 1 augustus te vermijden. Hoe lang dit duurt is even afwachten. Mochten er nog twee blockchains ontstaan, zorg er dan voor dat je je munten splitst in verschillende geschikte wallets.

Vragen of opmerkingen over dit artikel? Neem contact met ons op.