Ethereum is een van de populairste cryptocurrencies ooit. Niet alleen bij investeerders, maar ook bij hackers. Zorg daarom voor een goede beveiliging van je coins. Dat kan het beste met een hardware wallet.
Er zijn verschillende soorten wallets, maar wij denken dat een hardware wallet de veiligste optie is. Daarnaast zijn er ook verschillende fabrikanten van hardware wallets, maar laat je hierdoor niet uit het veld slaan. Het is vrij simpel, want ze hebben allemaal een paar dingen gemeen:
- Het zijn fysieke apparaten
- De toegangscode (private key) wordt offline aangemaakt en bewaardÂ
Ben je opzoek naar een ethereum wallet? In dit artikel leggen we je uit wat je moet weten over ethereum hardware wallets en waarom hardware wallets de veiligste keuze is voor opslag van je ethereum.
Wat kan je met een Ethereum hardware wallet?
Ongeacht welk merk hardware wallet je hebt, ze zorgen allemaal voor de veilige opslag van je ethereum. Verbind de wallet met je telefoon of desktop om ethers te verzenden, ontvangen en te beheren.Â
Als je wallet zou vertalen naar het Nederlands, dan krijg je portemonnee. Maar technisch gezien bewaar je met een wallet niet letterlijk je ethers. Met een wallet bewaar je de private key. De private key is een cryptografische code die het mogelijk maakt toegang te krijgen tot je ethereum. De private key kun je zien de sleutel tot jouw crypto.
Hoeveel transacties er zijn en welke waarde daarmee van het ene adres naar het andere adres is verzonden, wordt bijgehouden op de blockchain. Je kan deze blockchain zien als een digitaal grootboek. Je hebt de private key nodig om de coins die in jouw bezit zijn te kunnen verzenden. Later in dit artikel gaan we hier specifieker op in.
Welke ethereum hardware wallets zijn er en wat zijn de verschillen?
Alle onderstaande hardware wallets zijn geschikt voor ethereum:
Al deze hardware wallets zijn ook geschikt voor andere cryptomunten. Verder hebben ze verschillende eigenschappen die we hier zullen behandelen. Ook vind je al deze hardware wallets terug onderaan deze pagina.
ProductdesignÂ
De CoolWallet S en Pro hebben het formaat van een bankpas. De BitBox02 Multi Edition, Ledger Nano S en Ledger Nano X doen veel denken aan een USB-stick. De Trezor One, Trezor T, Secux W10, Secux W20 en Secux V20 hebben hun eigen herkenbare uiterlijk.
Applicatie
Hardware wallets bedien je in combinatie met je telefoon of desktop. Sommige hardware wallets werken alleen met een telefoon of een desktop. Anderen kunnen met allebei overweg. Het is dus van belang om een hardware wallet te kopen die je kunt gebruiken met jouw desktop of telefoon.
Hieronder lees je per besturingssysteem welke hardware wallets daarmee compatibel zijn:
- iOS (mobiel): Ledger Nano X, CoolWallet Pro, SecuX V20, SecuX W20, CoolWallet S en SafePal S1.
- Android (mobiel): Ledger Nano X, Ledger Nano S, CoolWallet Pro, Trezor One, SecuX V20, SecuX W20, BitBox02 Multi Edition, CoolWallet S, SafePal S1 en Trezor T.
- MacOS (desktop): Ledger Nano X, Ledger Nano S, Trezor One, SecuX V20, SecuX W20, SecuX W10, BitBox02 Multi Edition en Trezor T.
- Windows (desktop): Ledger Nano X, Ledger Nano S, Trezor One, SecuX V20, SecuX W20, SecuX W10, BitBox02 Multi Edition en Trezor T.
- Linux (desktop): Ledger Nano X, Ledger Nano S, Trezor One, SecuX V20, SecuX W20, SecuX W10, BitBox02 Multi Edition en Trezor T.
Je hebt ook nog het besturingssysteem ChromeOS wat alleen werkt op Chromebooks. Alleen de Secux hardware wallets zijn hiermee te gebruiken omdat de applicatie werkt via de Chrome internetbrowser. We kunnen niet garanderen dat dit onveranderd blijft. Zo zijn zowel Trezor als Ledger ooit ook begonnen met een webwallet, maar adviseren ze nu hun dedicated software wallet te gebruiken in combinatie met hun hardware wallets.Â
Verbinden
De Ledger Nano S, Trezor One, Trezor T, BitBox02 Multi Edition en Secux W10 kunnen alleen verbinding maken met een kabel. De benodigde kabel is altijd meegeleverd. De CoolWallet S en CoolWallet Pro kunnen alleen verbinding maken via bluetooth. Deze twee hebben ook een accu. De Ledger Nano X, Secux V20 en Secux W20 kunnen met zowel bluetooth als met een kabel verbinding maken. Deze drie wallets hebben ook een accu.
De SafePal S1 is een wallet die geen directe verbinding maakt met je telefoon of desktop. Met behulp van de camera en scherm op de hardware wallet wissel je aan de hand van QR-codes informatie uit met je telefoon. Een slim systeem, en we verwachten dat meer wallet producenten vergelijkbare technieken gaan inzetten in de toekomst. Ook deze wallet heeft een accu. Voor het opladen heb je wel een kabel nodig.
Cryptomunten ondersteuning
Als je naast ethereum ook andere cryptomunten wil beveiligen is dat iets om op te letten. Inmiddels zijn er gigantisch veel cryptomunten. Uitzoeken wat je met welke hardware wallet kunt beveiligen kan een flinke klus zijn. Om je te helpen hebben we op onze hardware wallet pagina een filter toegevoegd waarmee je van de grootste cryptomunten kunt zien welke hardware wallets er mee samen gaan.Â
Vaak hebben mensen ook behoefte aan het beveiligen van ERC20 en BEP20 tokens. ERC20 tokens zijn tokens op het ethereum netwerk en BEP20 tokens zijn tokens op het Binance Chain netwerk. De onderstaande hardware wallets ondersteunen in ieder geval een gedeelte van de deze tokens met hun eigen applicatie of in combinatie met een app van een derde partij:
- ERC20: Ledger Nano X, Ledger Nano S, Trezor T, Trezor One, CoolWallet Pro, CoolWallet S, SecuX V20, SecuX W20, SecuX W10, BitBox02 Multi Edition en SafePal S1
- BEP20: Ledger Nano X, Ledger Nano S, CoolWallet Pro, CoolWallet S, SecuX V20, SecuX W20, SecuX W10 en SafePal S1
Staking
Ethereum zit in de transitie naar ETH1.0 naar ETH2.0. Hieraan verbonden is de transitie van Proof of Work naar Proof of Stake als konsensus mechanisme. In de basis heb je 32 ethereum nodig om zelf ethereum te gaan staken. Echter is het ook mogelijk om via andere âvalidatorsâ. Dit moet bijna altijd via hot wallets behalve met Ledger. Op een Ledger kan je in combinatie met Lido ethereum staken.
Naast ethereum gebruiken ook andere coins Proof of Stake. Een aantal daarvan zijn vanuit de applicatie van hardware wallets te staken. Dit geldt voor de CoolWallet Pro, Ledger Nano X en Ledger Nano S.
Met een Secux W10, W20 en V20 kun je alleen Cardano staken. Trezor kan alleen staken in combinatie met een applicatie van een derde partij en niet met hun eigen applicatie.
Verbinden met DeFi (of ander Dapps)
De Ledger Nano X, Ledger Nano S, Trezor T en Trezor One zijn te verbinden met DeFi wallets zoals Metamask. Hetzelfde geldt voor MyEtherWallet. Vaak zijn Dapps ook te benaderen via WalletConnect. De Ledger, Secux, Coolwallet en SafePal S1 kun je verbinden met WalletConnect.Â
Hoe werkt een ethereum hardware wallet?
Als je een hardware wallet voor het eerst instelt, genereert de wallet een private key. Bij een hardware wallet gebeurt dit offline en deelt je wallet dit niet met je telefoon of computer. Zo blijft de private key ook offline.
De private key is een cryptografische code. Deze code is voor een mens moeilijk leesbaar en is ook moeilijk vast te leggen. Dit is wel van belang want je private key wil je goed bewaren. Alleen met deze private key kun je altijd weer toegang krijgen tot je ethereum of andere crypto die eraan gekoppeld zijn. Dit kan altijd van belang zijn, maar al helemaal als je jouw hardware wallet kwijt raakt of deze kapot gaat. Een hardware wallet zal je private key daarom altijd omzetten in 24 woorden aan de hand van de BIP39 standaard. In totaal bestaat de BIP39 standaard uit een lijst van 2048 woorden. Elk van de 24 woorden is een van deze 2048 woorden. Het kan voorkomen dat een woord dus vaker voorkomt. Voor deze 24 woorden gebruikt men meerdere termen. âRecovery seedâ, âseed phrase,â âback-up woordenâ of âseed back-upâ zijn de meest gangbare termen.
Doordat dit gebeurt kun je de private key makkelijker lezen en veilig vastleggen. De veiligste manier om dit te doen is met een metalen seed back-up.
Nadat je een private key hebt gemaakt kun je ook public keys aanmaken. Public keys zijn voor iedereen inzichtelijk in de blockchain data van een betreffende cryptomunt. Public keys zijn gekoppeld aan Ă©Ă©n private key. Welke dat is weet alleen de eigenaar. Alleen hij kan crypto verplaatsen vanaf de bijbehorende public keys die met die private key gegenereerd zijn.Â
Public keys zijn te zien als een IBAN bij je bankrekening. Iedereen kan er geld naar overmaken maar alleen degene die in kan loggen kan geld van de IBAN afhalen.
Het is belangrijk om te beseffen dat jouw ethereum of andere crypto nooit op een hardware wallet staan. Jouw ethereum staat op de blockchain. Je hardware wallet heeft de sleutel die je nodig hebt om erbij te kunnen en er iets mee te doen.
Nu je meer bekend bent met de context zijn we zo vrij je nog tips mee te geven voor als je aan de slag gaat met je hardware wallet:
- Controleer de juistheid van je recovery seed. Dit is je enige back-up. Met onderstaande tips weet je zeker dat het klopt.Â
- Schrijf je recovery seed met pen of potlood op papier. Maak hier geen foto van of iets dergelijks. Het hele idee is dat je juist geen digitale kopie maakt hiervan omdat je zeker wil weten dat deze private key ook echt privé blijft.
- Stuur een kleine testtransactie naar je nieuw aangemaakte wallet.
- Voer een reset uit van je hardware wallet. Daardoor verwijder je de private key.
- Start je hardware wallet op. Ga voor de âwallet herstelâ optie. Ga niet voor de âwallet aanmakenâ optie.
- Zie je de testtransactie terug? Mooi. Lukt het je om de crypto uit de testtransactie weer te versturen? Perfect! Je back-up klopt. Lukt dit niet, heb je ergens een fout gemaakt. Of met het opschrijven van je backup woorden, of tijdens het herstellen. Riskeer pas grotere bedragen als je zeker weet dat je backup klopt!
- Leg je back-up vast in metaal. Je wilt dat je recovery seed bestand is tegen vuur- en waterschade. Om dit te doen heb je seed back-ups.
- Bewaar je back-up op een plek waar andere mensen er niet bij kunnen of kunnen vinden.
- En voor de zekerheid zeggen we het nog eens: maak nooit een digitale kopie van je recovery seed.Â
Waarom is een ethereum hardware wallet veiliger dan andere type wallets?
Als je geen hardware wallet gebruikt, bewaar je jouw crypto met een software wallet of op een exchange. Bij een software wallet wordt je private key gegenereerd op een apparaat dat in verbinding staat met het internet. Ook bij het uitvoeren van transacties sla je tijdelijk je private key op in het geheugen van de apparaat. Dit is niet veilig. Je bent kwetsbaar voor hackers.
Exchanges en andere derde partijen zijn vaak het doelwit van hackers. De mogelijke buit voor een hacker is erg groot dus ze zijn bereid veel moeite te stoppen in een hack. Het verleden kent ook voorbeelden waarbij de eigenaren of medewerkers een rol hebben gehad in het achteroverdrukken van cryptomunten. Ook je eigen account bij een exchange of andere derde partij kan gehackt worden met malware of virussen.
Een hardware wallet biedt jou de mogelijkheid zelf de baas te zijn over je crypto. Een hardware wallet genereert en bewaart je private key offline en elke hardware wallet heeft een beveiligingschip. Hackers hebben zo veel minder kans van slagen.Â
Wanneer koop ik een ethereum hardware wallet?
Als eerste kun je kijken hoeveel waarde jouw ethereum of andere crypto heeft. Mits het nog niet zoveel is kun je overwegen het eerst op een exchange te laten staan. Echter geldt ook dat - wat nu nog weinig waard is - dat in de toekomst mogelijk anders ligt.
Een andere afweging is of je meer wil leren over crypto. Misschien ben je ethereum of crypto an sich nog aan het verkennen. Het in gebruik nemen van een hardware wallet kan je veel leren over de werking van de techniek.
Een hardware wallet is niet gratis, maar wij zijn er van overtuigd dat de aanschaf zich al snel uitbetaalt. De SafePal S1 is al te krijgen voor âŹ59,59 en een Ledger Nano S kost slechts âŹ64,95.
Maar welke hardware wallet moet je kiezen voor het beveiligen van jouw ethers? Dat kun je af laten hangen van prijs, welke je er het leukst uit vindt zien of een van de andere eigenschappen die we genoemd hebben in dit artikel. Deze wallets ondersteunen Ethereum: