Op zoek naar een bitcoin wallet? In dit artikel leggen we kort en bondig uit welke keuzes je hebt, en adviseren wij over de beste wallet voor jouw situatie. Tevens geven we je ook inzicht in waarom een hardware wallet de juiste keuze is en hoe een hardware wallet werkt. Hier kom je alles te weten om je bitcoin zo veilig mogelijk op te slaan.
Wij zijn gespecialiseerd in hardware wallets. Daar is een reden voor: dit zijn de veiligste wallets voor het opslaan en beheren van je bitcoin.
Wat kan je met een bitcoin hardware wallet?
Een hardware wallet gebruik je voor de veilige opslag van je bitcoin. Met een wallet kun je bitcoin verzenden, ontvangen en beheren.
De letterlijke vertaling van wallet is portemonnee. Technisch gezien bewaar je met een wallet niet letterlijk je bitcoins. De private key in je wallet maakt het mogelijk om de stukjes bitcoin die jij in je bezit hebt inzichtelijk te krijgen op de bitcoin blockchain en om het eigendomsrecht hiervan over te dragen.
Hoe werkt een bitcoin hardware wallet?
Een hardware wallet is een fysiek apparaat, je sluit hem aan op je computer of telefoon. Dat kan bijvoorbeeld via een kabel of bluetooth maar soms ook contactloos. Dit laatste heet air-gapped.
Bij het instellen van je hardware wallet genereer je een toegangssleutel (private key). Dit gebeurt offline. Deze wordt niet via het internet gedeeld en komt ook niet op je computer of telefoon te staan. Waarom dit cruciaal is leggen we uit in de volgende paragraaf.
De private key is een cryptografische code. Deze code wordt door een hardware wallet omgezet naar een zogenaamde ‘seed phrase’ van 24 (soms ook 12 of 18) woorden op basis van de BIP39 standaard. De BIP39 standaard bestaat uit 2048 verschillende Engelstalige woorden. Het kan dat een woord meermaals in je seed phrase voorkomt. De vertaling van de private key naar de 24 woorden maakt het mogelijk om deze makkelijk te kunnen lezen en bewaren. Dit laatste doe je altijd offline.
Aan de hand van je private key maakt een wallet public keys aan. De termen geven de functie al enigszins aan. Een private key houd je te allen tijde geheim. Een public key kun je gebruiken als ontvangstadres om bitcoin op te ontvangen. Uit een private key kunnen een bijna ongelimiteerde hoeveelheid public keys, ook wel ontvangst adressen genoemd, gegenereerd worden. Zodra er bitcoin op een public key is ontvangen, wordt dit in het publieke kasboek dat de bitcoin blockchain heet, vastgelegd. Vanaf dat moment is het voor iedereen inzichtelijk hoeveel bitcoin er bij die public key horen. Alleen de bezitter van de private key die bij die public key hoort, kan een transactie ondertekenen met de private key. Hiermee draagt hij het eigendomsrecht over aan (niet naar) een andere public key.
Het is belangrijk om te beseffen dat je bitcoin niet op de hardware wallet zelf staat. Je bitcoin staat op de blockchain en je wallet bezit de toegangssleutel om toegang te krijgen tot je bitcoin adres.
Met deze kennis op zak geven we je nog de volgende tips mee:
- Test je backups! Voordat je grote bedragen riskeert, moet je zeker weten dat je backup werkt. Ga als volgt te werk als je absoluut zeker wil weten dat je backup werkt. Wijk hier niet van af!
1. Schrijf je seed phrase op met pen en papier en maak in ieder geval geen gebruik van een foto, screenshot of andere digitale manier van opslag!
2. Stuur een kleine testtransactie naar je vers aangemaakte wallet. Riskeer geen groot bedrag!
3. Reset je hardware wallet zodat er geen private key meer in zit.
4. Gebruik je backup om de seed phrase, en daarmee de private key, in de hardware wallet te herstellen.
5. Zie je na herstel de testtransactie terug? Als je deze ook kunt verzenden, weet je zeker dat de back-up goed is. - Maak een veilige back-up van je seed phrase die vuur- en waterbestendig is. Wij adviseren de 24 woorden vast te leggen in een metalen seed-backup.
- Bewaar je back-up op een veilige plek. Dus niet een plek die andere mensen makkelijk kunnen vinden. En we zeggen het nogmaals: zeker niet online bewaren!
Waarom is een bitcoin hardware wallet veiliger dan andere type wallets?
Alternatieven voor hardware wallets zijn software wallets op je telefoon of computer. Een ander alternatief is je crypto op een exchange te laten staan. Deze alternatieven hebben verschillende risicoprofielen. Bij een software wallet wordt je private key gegenereerd op een apparaat dat bijna altijd online is. Tevens wordt je private key - elke keer als je bitcoin verstuurt - tijdelijk in het geheugen van het apparaat onversleuteld opgeslagen. Op dat moment kan je private key door virussen of malafide software worden uitgelezen en gestolen worden.
Een exchange of andere derde partij die jouw bitcoin beheert is een zogenaamde ‘honeypot’ voor hackers. Omdat een exchange vaak veel waarde in beheer heeft, is de buit bij een succesvolle diefstal groot. Exchanges lopen dan ook niet alleen gevaar van hackers. Er zijn genoeg voorbeelden te vinden waar de eigenaren of medewerkers van een exchange er vandoor zijn gegaan met grote hoeveelheden bitcoin.
Gebruik een hardware wallet om deze risico’s te ontlopen!
Een hardware wallet genereert de private key offline. Om er voor te zorgen dat de private key nooit de hardware wallet verlaat, bezitten de meeste hardware wallet een speciale beveiligingschip. Een hacker houd je zo buiten de deur.
Welke bitcoin hardware wallets zijn er?
Er zijn verschillende hardware wallets, waarvan een aantal zijn genoemd in dit artikel. In de basis geldt dat alle wallets die wij aanbieden geschikt zijn voor bitcoin. Er is wel een onderscheid te maken tussen al deze hardware wallets. De Blockstream Jade, Passport en BitBox02 bitcoin only edition zijn hardware wallets waarmee je alleen maar bitcoin kan opslaan. De andere hardware wallets kunnen naast bitcoin wel andere coins opslaan. Welke coins dat zijn, verschilt per wallet. Een voordeel van een hardware wallet die alleen maar bitcoin beheert, is dat het zogenaamde ‘aanval oppervlak’ kleiner is. Hoe minder code de hardware moet draaien, des te minder kansen op fouten en zwakheden die door aanvallers misbruikt kunnen worden.
Er zijn meerdere afwegingen te maken. Het is maar net wat jij belangrijk vindt.
De CoolWallet S en CoolWallet Pro zijn alleen te gebruiken in combinatie met een Android of iOS mobiele telefoon. Tevens kunnen deze wallets alleen verbinding maken via Bluetooth. Als je naast bitcoin ook nog veel andere altcoins wilt opslaan, heb je waarschijnlijk een Ledger Nano X, Nano S, Trezor T of Trezor One nodig. Deze wallets staan bekend om de ondersteuning van een hoog aantal verschillende coins.
De Secux V20, W20 en W10 staan bekend om hun grote overzichtelijke scherm op de hardware wallet. De SafePal S1 en Passport zijn zonder directe verbinding te gebruiken aan de hand van de ingebouwde camera (air-gapped) en beeldscherm. De communicatie tussen je telefoon en hardware wallet werkt dan als volgt: met de camera op de hardware wallet kun je een QR-code van je telefoonscherm scannen en met je telefoon kun je een QR-code van het scherm op de hardware wallet scannen.
Wanneer koop ik een bitcoin hardware wallet?
Wij adviseren iedereen die veel waarde in bitcoin wil opslaan, om dat met behulp van een hardware wallet te doen. Hoeveel ‘veel waarde’ precies is, zal per persoon verschillen. Let op: je bitcoin is nu misschien nog niet veel waard, maar dit kan in de toekomst anders zijn! Dat je daarnaast voor het gemak wat minder waarde op een software wallet of op een exchange laat staan, is soms praktisch en een overweging die je kan maken.
Naast de financiële afweging geeft een hardware wallet je ook zicht in de werking van bitcoin. Dat zien wij ook als groot pluspunt om voor een hardware wallet te gaan. Zeker omdat er al hardware wallets te koop zijn voor de voordelige prijs van €74,95 zoals de SafePal S1 of de Ledger Nano S Plus voor €89,00.
Hieronder een overzicht van alle hardware wallets waarmee je bitcoin kan opslaan: